Hundar och färger.

Skrivet av den aug 8, 2013 i Hundtantens blogg, Vardag med hundar | 9 kommentarer

En del uppfödare säger att deras valpar alltid söker sig till dem med samma färg i flerfärgade kullar. Är det sant? Hur är det möjligt? De varken ser eller hör ju? Det kan bara var lukt eller värmeutstrålning som skiljer. I alla fall är jag glad om ni som vet något skulle kunna skicka bilder till mig. För antingen är det inte sant, det är bara tillfälligheter. Eller så är det sant och då är det också ur spännande som helst!

Bulldog

image

 

Australian shepherd

Bild1

 

9 Kommentarer

 1. Va kul att hitta din hemsida/blogg, jättefin. Vilken underbar bild på Crazy 🙂 (tror du jag kan låna den till vår sida om jag skriver fotografens namn?)

  När det gäller hundar och färger är det verkligen spännande 🙂 Uppfödaren till mina cattledogs sa att det ofta var så i valphagen att de röda låg i ett hörn och de blå tillsammans i ett annat hörn …….

  • Be henne skicka bilder är du snäll!

 2. Visst kan du det. Jag la den på fb också. Vi ses till helgen.

 3. Jag hade en kull aussievalpar i våras/somras med tre blå och tre svarta valpar. Hade också hört att de gärna delar upp sig efter färgerna.
  Men när jag satt och studerade valparna så tyckte jag det kändes väldigt slumpartat. Visst, ibland låg de blå ihop och de svarta ihop, men det kunde lika gärna vara andra konstellationer.
  Min teori är att vi människor är väldigt glada för våra synintryck och att hitta mönster och färger. Så vi reagerar starkt när vi ser dem ligga uppdelade efter färg och registrerar inte att de lika ofta kan ligga på något annat vis.

  Däremot när valparna blev äldre så upplevde jag att de två ljusa blå valparna (den tredje blå var betydligt mörkare) väldigt gärna umgicks och hittade på hyss tillsammans. Om det har att göra med färgen, eller om de bara råkade vara lika påhittiga och energiska båda två låter jag vara osagt.

  Har massa bilder på mina valpar. 🙂

  • Tack för ditt svar! det är just det du säger som är frågan. Antingen är det i betraktarens öga eller inte. Om det är slumpartat går det ju att förstå men är det så? Det skulle vara intressant att få flera belägg för det ena eller det andra, dvs att det inte är slumpartat utan en strategi. Skicka gärna ”motsatsbilder.

 4. Jag har sett det många gånger i mina kullar där jag har haft två färger. Har även flera kort på det.

  Det jag tycker mig märka är att de ofta, men inte alltid ligger i färghögar när de är små, dvs innan de öppnat ögonen. Efter ca tre veckors ålder ser jag det väldigt sällan, då känns det mer som om det var en slump.

  • Om du kan och vill är jag tacksam för bilder. Jag använder dem isf på föreläsningar om det är ok.
   Jag vill verkligen. Det verkar som det startar tidigt, och en del valpar verkar hålla sig till sin färg till leverans, medan andra är som dina och bryr sig allt mindre om det.

 5. Fungerar det med ”vanliga” pappersfoton?

  • Absolut! Jag kan scanna in dem.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *