Oberoende granskning av tjänstehundsuppfödning?

Skrivet av den sep 23, 2013 i IT Debatt | 7 kommentarer

Normalt sett granskar man inte sina egna deklarationer eller recenserar sina egna böcker, det är andra, oberoende personer som gör det. Så är det också normala för uppfödare i Sverige, dvs. man dömer inte egna hundar. Hundskolan i Sollefteå löste det genom att låta avelsverksamheten vara fri från testverksamheten, dvs. man hade producent och kvalitetskontroll inom samma organisation, men oberoende av varandra om än i samarbete.

FM arbetar annorlunda. Till skillnad från alla andra seriösa uppfödare beskriver och/ eller bedömer den egna personalen de egna hundarna. Nu, när polisen kommer in i verksamheten har de två besiktningsmän med vid testerna vilket borgar för en större objektivitet, men den eventuella skadan är redan skedd.

Men hjälp av rasdata finner man c:a 180 hundar från Försvarsmakten som är MH- beskrivna. C:a 80 av dem är beskrivna av försvarsmaktens egna personal, och de andra av andra beskrivare. En jämförelse ser ut så här:

FM egen beskrivningFM Externa beskrivare

 

Profilerna är olika,  särskilt avseende hot och nyfikenhet. Varför? Kanske de hundar FM själva beskriver är sk. ”bättre” hundar? Men de är ju räddare än de andra? Man kan resonera hur mycket som helst, men faktum är att det nog är den gamla beskrivareffekten som spökar. Då kan man ju tänka :”är det inte bra med en intern jämförelse för en så jättelik uppfödare som FM är?”  Nej, jag påstår att det är förödande. Jag vet hur snabbt det går att få en ”ras inom rasen”. Om FM ska föda upp tjänstehundar som är bra och hållbara måste de konkurrera med andra, bra uppfödare inom samma gebit. Konkurrera men också SAMARBETA! I det ögonblick Hundskolan las ner försvann 40 års erfarenhet av svensk schäferavel, och FM beslöt sig för att välja en annan inriktning, mot mer sportbetonade hundar. Det samarbete som uppfödare alltid haft med Hundskolan, vare sig det varit statligt eller ej försvann visst också.

Ett annat område man kan fundera över är hälsan. Per- Erik Sundgren, den genetiker som tyvärr avled för ett par år sedan, sa på sin tid på hundskolan att  hundarna måste vara FRISKA! Då kan man bli förtvivlad när en representant för FM,s avelsverksamhet säger  att de tar kliande, atopiska hundar i sin avel.  Han säger att ”Klådan tar vi sen, nu koncenterar vi oss på mentaliteten”

Uttalandet strider helt mot allt vad etik och moral säger, förutom att det strider mot alla genetiska  lagar. Dessutom strider uttalandet mot svensk lagstiftning. På Jordbruksverkets hemsida står:

”Förbud mot avel med sjuka djur

Hundar och katter får inte användas i avel om

de har en sjukdom eller ett funktionshinder som kan ärvas

de har eller med stor sannolikhet har recessivt anlag i dubbel uppsättning för sjukdom

de har eller med stor sannolikhet har enkelt recessivt anlag för sjukdom såvida inte parning sker med individ som är konstaterat fri från motsvarande anlag

parningskombinationen utifrån tillgänglig information ökar risken för sjukdom eller funktionshinder hos avkomman

Slutligen ber jag om ursäkt för de taskiga bilderna och dubletten. Kan inte fixa det nu.

7 Kommentarer

 1. Oj……….

 2. ”I det ögonblick Hundskolan las ner försvann 40 års erfarenhet av svensk schäferavel, och FM beslöt sig för att välja en annan inriktning, mot mer sportbetonade hundar. Det samarbete som uppfödare alltid haft med Hundskolan, vare sig det varit statligt eller ej försvann visst också.”

  Vad menas med att FM mer inriktar sig på sportbetonade hundar och varför gör man det, de ska ju föda upp militära tjänstehundar och även polishundar numera? Vill minnas att jag läst någonstans att en representant för FM sa att den ”gamla” typen av schäfer vill man inte ha, är den gamla typen av schäfer hundar med det FM kallar hög självtillit kombinerat med ett visst allvarspaket och därför för ”besvärliga” att dressera till FMs ändamål? Funderar på detta då en del hundar från FM har ju inte passat deras verksamhet men sedan gjort bra L-test hos polisen.

  Är det korrekt att FM vill inte ha alltför mycket krut i hundarna, de vill ju ha föriga hundar men samtidigt skriver ju willson att hundar med lägre självtillit upplevs som mer lättdresserad, så de strävar efter en slags balansgång mellan sjävtillit och förighet, eller? Man hör ju ibland om hundar som kan vara lite väl mycket hund i fel händer, eller hundar som slutligen hamnat hos en förare som klarar av att dressera dem.

  Men som du varit inne på tidigare, måste en bra hund vara svårhanterlig? Verkar som FM anser att deras hundar ska ha mycket motor/energi och inte för låg självtillit, därför upplevs de jobbiga för en nybörjare, vilket kanske inte är så märkligt. Men är en stabil hund med stor dådkraft och som är mer dominant och därför inte lika förig som FM önskar ännu mer svårhanterlig då den dels inte lika lätt underkastar sig en mindre kompetent dressör, alternativt vill man tävla med en sådan hund så är ”cirkuskosnterna” och kravet på precision i exempelvis lydnaden och skyddet i IPO betydligt svårare att få till. Men behöver hunden med sådana egenskaper i sig vara så svårhanterlig om föraren accepterar att hunden kommer inte bli en perfekt tävlingshund, även om en ”rejäl” hund behöver en viss styrning och uppfostran så innebär det väl inte att de är direkt farliga för sin omgivning?

  Angående det här med hälsan du tog upp. Var det inte så att redan på hundskolans tid så ansåg man att man måste prioritera vissa saker i taget och kan inte förändra alla egenskaper på en gång? Prioriterade man inte lederna i deras avelsprogram en period för att sedan när lederna blev bättre också höja kraven på mentaliteten i avelsurvalet?

  • Alla dina funderingar är så otroligt intressanta! Jag tror verkligen på det du säger, en ”rejäl” hund behöver ( som alla hundar!) en viss styrning men de är inte farliga alls! De anpassar sig, är det allvar så är det, annars tar de livet lite som det är. Avseende ”cirkuskonster” av alla de slag gör de det nog om de tjänar på det, så där är det troligen metoder som innehåller samarbete och ömsesidig respekt som gäller. Min kritik mot FHTE gäller att de inte verkar ha en klar målbild av vad de vill hos en hund. Om man inte har en klart mål, eller som du påpekar, olika för olika ändamål, är det svårt. Tittar man på hundarna de köpt finns det allt ifrån rent omeriterade hundar till väldokumenterade hundar. De kanske ser något hos hunden som ingen annan ser, men bygger allt på ett testtillfälle så är det bedrövligt. Alla vi som sysslar, eller som i mitt fall, har sysslat med tester vet att man inte kan se hela hunden vid ett tillfälle. Möjligen kan man skingra agnarna från vetet, det är allt.
   Avseende sjukdomar prioriterade man som du säger. hälsan först. De spelar ingen roll hur ”bra” en hund är, blir den sjuk eller har ont fungerar den inte. Därför kom hälsan först i alla lägen. Svensk Schäferhundklubb har verkligen arbetat med ett hälsoproblem, nämligen sk. ”schäferklåda” (atopi). På SLU har man kartlagt den gen som är inblandad. Man har långsamt och systematiskt lyckas vända trenden. Då blir uttalandet jag nämnde som ett slag för örat. Att öppet tillstå att man använder tikar med klåda i aveln för oss tillbaka i ruta ett. Tänk på att alla dessa hundar kommer att på sikt påverka hela schäferaveln i framtiden.

 3. Ja vi får se vad det blir av FM och deras avel i framtiden. Från början var jag positiv till en nystart av statlig avel, i teorin en genpool med friska mentalt starka tjänstehundsschäfrar som även civila uppfödare kan använda. Sjukdomar och mentalitet är ju det som ofta sägs att schäfern har problem med för tjänstebruk. Men som sagt, om inte FMs schäfrar representerar idealhunden enligt andra uppfödare som föder upp hundar för tjänst så tillför det ju inte så mycket för de civila uppfödarna. Drömscenariot vore ju ett bra samarbete mellan många uppfödare där man har klara mål och strängt urval för hälsa och en rejäl mentalitet, ett samarbete som gynnar alla parter.

  Intressant med projektet med klådan hos SLU, vore ju verkligen skönt om detta problem kunde avlas bort med tiden. Blir lite fundersam på det här med att testa hundar, hur stort är värdet av MH/MT egentligen om det inte säger så jättemycket alla gånger, läggs det för mycket tilltro till dessa tester och poäng istället för att arbetsprova hunden så realistiskt som möjligt i både näsarbete och skydd om avelsmålet är en fungerande polis/tjänstehund? Vet inte hur vanligt det är att folk tränar hundar inför test just för att få högre poäng och därmed bättre ”marknadsföring”, en artikel om just detta men det kanske hör till ovanligheterna och därmed försumbar inverkan,
  http://animail.se/att-tavla-i-mentaltest.html

 4. Bästa Ingrid!
  Känns lite ledsamt för mig att göra detta inlägg,
  Du var en ”auktoritet” inom området etologi och har därför ett respektfullt ansvar att förmedla så korrekt information och källgransknings resultat som möjligt.
  I och med detta tar du också på dig rollen att utnyttja läsarnas kunskapsnivå, som såklart kan vara varierande.
  Avseende detta inlägg kan jag konstatera att du missat allt för mycket i din källgranskning, det visar på en oerhörd brist i kunskapsnivå för bland annat avel på tjänstehundar, samt du gör ett inlägg som mest liknas vid att stimulera ”etablissemanget”.
  Såklart blir jag som har 100 % mer insikt i avelsprogrammet än du, (pga av min tjänsteställning), både ledsen och förtvivlad när jag nu inser att en av våra ”s.k duktiga SBKáre tillika ”etolog”, ”lärare”, förebild etc, faller ”pladask”. Möjligen bör vi granska all annan text du skrivit lite bättre, det inser jag nu när jag förstår vilka kraftfulla ”feltolkningar” och ”vinklingar” du gör.
  Antingen tillfredsställer man utveckling och information, eller så tillfredsställer man ”tabloid” slukarna….Du får själv avgöra var du passar bäst in, jag har fått min bild klar!!
  /Pierre Wahlström

  • Tänk här hade PW en chans o förklara sin sida, o istället försäker han mörda med finnes!!
   Nu sjönk herr Wahlström i mina ögon!
   /Tomas

 5. -bäste Pierre Wahlström, det går inte att snacka bort fakta!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *