Böcker

Hundars rädsla och aggressioner

hundars-radsla-och-aggressionerFör vilda hundar är känslor som rädsla och aggression ett måste för överlevnaden. Att fly för livet eller försvara sin flock är naturliga beteenden som också finns kvar hos våra tamhundar.

Normalt andas relationen mellan hund och människa vänskap och samarbete. Ändå uppstår ibland situationer där hunden tar till naturliga beteenden och känslor som aggression eller rädsla.

En rädd hund som visar aggressivitet har sällan kontroll över sitt handlande och därför är det med all rätt man talar om att en rädd hund samtidigt kan vara den mest farliga typen av hund. Genom att skaffa oss kunskap om hundens
reaktioner får vi bättre förståelse för hur vi kan träna bort oönskade beteenden när hunden är liten och därmed har större förmåga att lära om. Vi får också en större beredskap för att hantera våra egna reaktioner och känslor om oönskade
situationer ändå inträffar. Boken är upplagd så att den kan fungera både som faktabok och som uppslagsbok i ämnet.

Ur bokens innehåll:

 • Beteenden vid rädsla, aggression och passivitet
 • Rädsla (orsaker till rädsla)
 • Rädsleträning i teori och praktik
 • Aggression (beteenden och olika typer av aggressioner)
 • Farliga hundar eller farliga raser
 • Begreppen kamphundar och kamplust
 • Oacceptabelt beteende
 • Bitskador på människor, diagram
 • Fysiologi (hjärnan, nervsystem, hormoner, stress m.m.)
 • Känslornas orsaker (gener, erfarenheter, retning)
 • Teori och verklighet
 • Syndabockar

Utgiven mars 2009

ISBN: 978-91-518-4725-2

divider

Handbok i hundspråk

handbok-i-hundsprakEn arg hund skiljer sig från en nyfiken hund, men på vilket sätt? En lekfull hund kan hoppa och skälla precis som en ilsken hund kan göra, hur ser man skillnaden? Hur ser en valp ut när den leker med sina kullsyskon? Hur gör den när den kommer till det nya hemmet med våra byxben som fladdrar förbi? Intresset för hundar ökar ständigt samtidigt som de flesta hundägare vet alldeles för lite om vad som rör sig i huvudet på deras hundar. Behovet av fakta som nyblivna hundägare kan använda sig av i vardagen är därför stort. Särskilt viktigt är det att vi vuxna hjälper barn och hundar att kommunicera på ett bra sätt så att de inte av misstag skadar varandra. Handbok i hundspråk beskriver på ett enkelt sätt och med hjälp av illustrativa bilder hur en bra samvaro bör se ut. Den har sin utgångspunkt i det som forskare och erfarna hundmänniskor dokumenterat fram till idag.

Ur innehållet: •

 • Hur hundar upplever omvärlden genom sina sinnen. •
 • Hundars förmåga till lärande, ”planering” och förutseende. •
 • Hundars känslor (emotioner). •
 • Hur hundar förmedlar känslor genom sitt kroppsspråk. •
 • Inlärningsregler och tips.
 • Olikheter mellan rasgrupper.

Utgiven oktober 2005

ISBN: 978-91-518-4487-9

divider

Valp på väg

valp-pa-vag-den-unga-hundens-utveckling-och-beteendeValp på väg är en bok för den blivande valpägaren, den nyblivna hundägaren och valpkursinstruktören. Boken är indelad i fyra avsnitt och följer valpens utveckling från parning till vuxen ålder. Som blivande valpägare är det många saker man måste ta ställning till redan innan valpen är född. Vilken ras passar bäst, och vilken uppfödare? När dessa val är gjorda är det dags att följa sin utvalda valps väg genom livet. Olika valpkullar utvecklas olika, och det är fascinerande att få följa hur boken beskriver valpen under de första veckorna, på väg mot könsmognad och sedan mot att bli en frisk och pigg unghund.

För en valpägare gäller det att hitta rätt balans. Att inte ha för stora krav men inte heller för små. Att inte utsätta valpen för faror och skrämmande upplevelser men inte heller överbeskydda. Valp på väg ger värdefulla tips och råd på vägen, och handlar också om valpens fysiologiska utveckling. Läs om hur valpen sakta men säkert lär sig att ta kontroll över livets olika möten: med sig själv, familjen och så alla andra.

Varje kapitel inleds med ett kort utdrag ur en dagbok, där Ingrid Tappers egen hunds utveckling, samt hennes egna tankar, oro och förhoppningar avspeglar sig. Något för alla att känna igen sig i, och lära sig av!

Utgiven september 2004

ISBN: 978-91-518-4343-8

divider

Hundens mentalitet

hundens-mentalitet-fran-test-till-beskrivningI vårt moderna, bullriga och röriga samhälle ställs större krav än någonsin på alla hundar. Såväl uppfödare som hundägare måste ta hundars medfödda mentalitet och anlag på allvar. Mentalitetstestet ger en bra kunskapsgrund att stå på.

Hunden och människan är båda flockdjur, men ändå så olika. Här får du chansen till en djup inblick i hundens hjärna och beteenden.

Utgiven mars 2004

ISBN: 978-91-518-4305-6

divider

Etologiboken

etologiboken-om-hundars-beteendeVarför jagar min bordercollie bilar? Varför skäller min schäfer på folk den inte känner? Varför har min orädda valp utvecklats till en unghund som är rädd för sin egen skugga? Detta är frågor som hundägare ställer sig och som kan vara
svåra att besvara. Etologiboken vänder sig till den som vill söka svaren i hundens egen natur. Den innefattar hundens sinnen och visar oss att hunden verkligen uppfattar omvärlden på ett annat sätt än vi människor. Vi får följa
hundindividens utveckling från valp till vuxen samt utvecklingen från varg till tamhund. Hundens bakgrund som ett jagande flockdjur har lett till många av de beteenden man kan se i vardagen än idag – drag som är gemensamma för alla
hunddjur.

I boken får vi möta hundens ”vilda familj”, det vill säga hunddjur som lever i vilt tillstånd, såsom den förtjusande lilla Fenneken och den respektingivande afrikanska vildhunden. Etologi, läran om djurs beteende, är en
relativt ny vetenskap. Genom att undersöka hundens inre i avsnitt om hjärnan, sinnesorganen och valputveckling, och genom att titta på hundens historia, vilda släktingar och ärftliga variationer försöker Etologiboken hjälpa oss förstå våra
hundars beteenden och instinkter bättre.

Boken är framtagen i samarbete med Svenska Brukshundklubben.

Utgiven mars 2004

ISBN: 978-91-518-4327-8

divider

Agility som hobby

agility-som-hobby-vardagskul-med-hundenAgility är hinderhoppning för hundar. Ordet kommer från engelskan och betyder vighet. Det är ett roligt sätt att träna hundens smidighet (och den egna konditionen) på och samtidigt skapa en riktigt nära kontakt mellan hund och ägare. En fartfylld sport som man både kan tävla i eller bara ha som aktiveringsövning till husbehov.

Agility som hobby är en enkel nybörjarbok. Här beskrivs hur en agilitybana är uppbyggd, hur man tränar in de olika momenten för att kunna ta hindren på rätt sätt om man vill tävla och hur man kan bygga egna hinder hemma i trädgården. Framför allt är det en inspirationsbok för alla som vill aktivera sig tillsammans med sin hund.

Utgiven januari 2002

ISBN: 978-91-574-7489-6

divider

Hur lär hunden?

hur-lar-hundenDet sägs att näst efter människan är hunden det mest läraktiga djuret. Men är det ren inlärning och träning som gör att hunden beter sig på ett visst sätt eller är det nedärvt? Går det att lära hunden nya saker eller är det bara instinkter och nedärvda beteenden i nya kombinationer den visar upp?

Vi tar oss igenom hundögat, in i hjärnans hemligheter för att söka lärandets natur. Vi får ta del av spännande forskning som ständigt pågår och författarens egna erfarenheter som hon samlat på sig under 30 års nära samvaro med hundar.

Utgiven januari 2002

ISBN: 978-91-574-7432-2