Vallning och etik

Skrivet av den aug 18, 2013 i Vardag med hundar | 0 kommentarer

Det är bara att erkänna faktum, jag har en sällskapshund. Ja, jag vet, han är avlad för bruksarbete och vallning och jag kommer att tävla med honom. Men ändå, det är för att det är kul, inte för att han ska vara i något slags tjänst egentligen. Det är väl kanske ett slags genbevarande åtgärd, men vad ska generna vara bra för om egenskaperna inte används till något?

Vi var och vallade hos en god vän i torsdags.  Då är det ju inte bara han och jag som när vi spårar eller andra människor som när vi tränar sök. Det är ett annat, helt ofrivilligt djurslag inblandat, nämligen fåren. Nu lever just de här fåren ett mycket gott liv annars, en skyddad verkstad med gott om bra mat på rätt tid.  Klövar, tänder och päls är ordentligt omskötta och avmaskning sker enligt ett väletablerat program.  Och kanske är det bara bra för dem att det händer något i deras gyllene bur för får. De behöver kanske träna sin vaksamhet och ha lite utmaningar de också.

Men är det rätt? Finns det inte en etisk fråga här? Är dessa djur bara till för att ha kul med? Det är en så svår fråga. Att se sin hund valla är så sjukt kul att alla etiska aspekter lätt flyger sin kos. Fårskötseln är i sig mycket enklare och i viss mån humanare om man har en arbetande vallhund med i den dagliga fårskötseln. Även de hundarna måste ju få skolas in och gör en hel del misstag i början, vilket nog inte alltid är så kul för fåren. Alla barn i början, det gäller även vallhundar. Men vi då? Crazy och jag? Vi kommer inte att ha får, inte ens ankor vilket vore en dröm för mig. Det är lite svårare att ursäkta.

Likadant är det för den växande grenen apporterande fågelhundar. Ska man skjuta vilt för att ha något att träna på? Blivande, praktiskt arbetande hundar, måste ju börja där, men alla andra? Som gör det som hobby? Det är lika kul för en retrivierägare att sin hund apportera vilt som det är för en vallhundsägare att se sin hund valla.

Visst är det svårt med etik?

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *